woensdag 11 januari 2012

Wie is /who is/hvem er Natalie Hanssen?

Ja, dat zouden jullie ook wel willen weten. Klik hier en hier je weet het. Ik voeg er even aan toe dat ik haar heb leren kennen via Twitter: @dezaakhanssen), en ze gaat zo af en toe mijn blog opvrolijken! Hier is de cartoon die bij het voorvorige blog hoort (inmiddels geupload naar de juiste plek):

 
Yes, you would all like to know who she is, wouldn't you? Well, click here and and here find out! I should add that I (@stokkink) got to know her through Twitter: @dezaakhanssen. She is going to spice up my blog with her cartoons, and you'll find the above one in the right place here (Danish and Dutch only).

Ja, gad I gider at vide hvem hun er, vel? Klik her og her læs mere. Jeg skulle tilføje at jeg lærte at kende hende igennem Twitter: @dezaakhanssen). Hun skal pynte min blog i fremtiden, når hun har lyst til det, og jeg er rigtig glad for det. Cartoonen overfor findes også på den rigtige sted, som er her.

Regeringsjubilæum

Terwijl Nederland angstvallig koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima en hun meegebrachte textiel in Abu Dhabi gadeslaat, maakt Denemarken maakt zich op voor het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Margrethe.
Wie is koningin Margrethe? Ja, de koningin van Denemarken, maar ook een anti-Duits symbool tijdens de Tweede Wereldoorlog (ze is 16 april 1940 geboren), de eerste koningin op de Deense troon sinds de vorige Margrethe, uit de veertiende eeuw. Ze rookt. Ze doet niks met internet. Ze heeft geen mobiele telefoon. Ze heeft een uitgesproken kleurgevoel (ik druk me zachtjes uit) en houdt van uitzinnige hoeden. Ze is getrouwd met een Fransman, prins Henrik (Henri, graaf van Monpezat is zijn 'meisjesnaam'), die het niet makkelijk heeft gehad tijdens zijn inburgering. Ze heeft samen met hem 'Tous les hommes sont mortels' van de Franse schrijfster Simone de Beauvoir vertaald. Ze illustreert boeken en ontwerpt kostuums voor balletten.

En tussendoor heeft ze veertig jaar geregeerd. Het Deense koningshuis is razend populair, meer dan tachtig procent van de Denen is er blij mee. En daarom wordt het jubileum uitgebreid gevierd.

Het begon zondag, met een interview met de koningin over haar regeringsperiode. Haar oudejaarstoespraken door de jaren heen vormden de rode draad van het gesprek. Je zag in de loop van de tijd haar haar groeien, grijs worden en dunner worden. En dan die interessante reeks leesbrillen die op haar koninklijke neus hebben geprijkt...

Ze leek er zelf ook wel plezier in te hebben. Bij een van de eerste oudejaarstoespraken, waar je een aandoenlijk jonge en serieuze Margrethe II zag, grijnsde ze en zei 'Ach, dat zag er toch wel ouwelijk uit'. Wat het ook was. Een beetje wijsneuzig ook, vond ze. 'Maar ik meende, wat ik zei'.

Wat ze ook meende, was dat ze de Denen in 1984 aanspoorde wat aardiger tegen nieuwkomers in Denemarken te zijn, en geen 'dumsmarte' (zogenaamd slimme) opmerkingen te maken. Nou, dat is nog steeds een gevoelig punt hier!

Verder was het een beetje steriel interview, zoals doodgeproduceerde interviews met leden van koninklijke huizen wel vaker zijn. Maandagavond werd het tweede deel uitgezonden (niet gezien, zeiltheorieles), en vandaag was er een officiële happening in het Deense parlement, de Folketing, De voorzitter sprak de koningin Margrethe toe, er was een internationale perconferentie waarbij de koningin heel rielekst op vragen inging, daarna een receptie voor alle parlementsleden – behalve een paar republikeinen die zaten te mokken onder de hanenbalken van het Christiansborg (het Deense Binnenhof).

Morgen een live interview op televisie, en dan nog een hoop festiviteiten, culminerend in een superfeest op zaterdag. Dan is het precies veertig jaar geleden dat ze tot koningin werd uitgeroepen, en dat ging zo:

 
Links de jonge koningin in de rouw (haar vader stierf de dag tevoren), rechts premier Jens Otto Krag - 15 januari 1972. Ik kan me de foto op de voorpagina van NRC Handelsblad nog herinneren: die dames in het lang, zwart, en met sluiers voor geloof ik. Ja. Kijk hier voor die foto.

Twee zoons (Frederik en Joachim), twee schoondochters (Mary en Marie) en een ex-schoondochter (Alexandra) en zeven kleinkinderen (Nikolaj, Felix, Christian, Isabella, Henrik, Vincent, Josephine en met de achtste op komst, later in januari) later mag ze niet mopperen, denk ik. Goed,  elk huisje heeft z'n kruisje. Elk kasteel z'n gekrakeel. Dat zullen we binnenkort wel weer in 'de bladen' lezen. Wordt vervolgd.