dinsdag 27 juli 2010

'Moet dit ook mee?'


Nog even en we landen in Århus, Denemarken. K. kreeg een aanbod dat-ie niet kon weigeren, en omdat ik eigenlijk overal wel gelukkig ben, dachten we 'waarom niet'.

En daarom buigen wij ons dezer dagen over de vraag: 'Moet dit ook mee?'

Ik sta er niet zo heel erg bij stil, maar eigenlijk gaan we dus emigreren. Emigreren, dat klinkt alsof je een nieuw leven gaat beginnen. En dat is natuurlijk zo. Maar het betekent niet dat je je oude leven dan maar aan de straat moet zetten. En dat is de boodschap die ik soms hoor in de licht-geëergerde vraag 'Moet dit ook mee?'

Ja dus. Dit moet ook mee. Het schoonschrijfschriftje uit de eerste klas lagere school, boeken over Europese koningshuizen, kruiden en specerijen om Indische rijsttafel te kunnen maken en ja, al mijn schoenen: ze moeten mee. Niet allemaal tegelijkertijd misschien, maar ze moeten mee. Omdat ze tastbare bewijzen zijn van wie ik was en wie ik ben. Maar ook omdat een nieuw nest best behangen mag zijn met dingetjes die de geur van het oude nest dragen - het helpt om je een beetje thuis te voelen. En schoenen zijn natuurlijk gewoon handig.

En nu weer snel aan de gang met de voorbereidingen, er moet nog gestreken worden. Poppenkleertjes, onder andere. Want die moeten ook mee.

[update]

Wat zou jij ABSOLUUT mee willen nemen als je ging emigreren?

4 opmerkingen: