dinsdag 9 april 2013

Look out, lockout!

'Ben jij misschien morgen thuis, en kun jij dan mijn kinderen in de gaten houden?' stond in het smsje dat van mijn buurvrouw kwam. Denemarken gaat inmiddels de tweede week van de lockout in.

De folkeskoler (de basisscholen) zijn na Pasen niet meer opengegaan, en dat vanwege een arbeidsconflict tussen de onderwijzersbond en de KL, de vereniging van Deense gemeenten. De gemeenten zijn namelijk de werkgevers van de leraren die werken bij de folkeskoler, en de gemeenten willen dat de leraren meer op school gaan werken. Dit alles met in het achterhoofd een schoolhervorming, die later dit jaar van start moet gaan.

De lockout heeft als belangrijkste consequentie dat de Paasvakantie nu langer duurt. De meeste kinderen vinden dat wel fijn, maar vooral de ouders hebben er last van. Zoals mijn buurvrouw. dus, die ook werkt als leraar – maar dan in het voortgezet onderwijs.

Het gekke was dat de publieke opinie zich er niet zo heel erg over leek op te winden. Waren allemaal op Paasvakantie natuurlijk...

Maar voor een deel is het ook een Deens fenomeen dat als er iets ergs of groots gebeurt, dat als bij afspraak iedereen al weet wat de volgende stappen zullen zijn. In dit geval zal de lockout een dag of acht (waarom acht, vraag ik me dan af) duren, en dan grijpt de regering in door middel van een wet, waarin staat wat er moet gebeuren. En dat gaat iedereen weer aan het werk.

Overigens is het niet helemaal 'business as usual', want in feite zijn alle leraren ontslagen bij ingang van de lockout, en nu moeten ze allemaal weer opnieuw aangesteld worden. Met nieuwe arbeidsvoorwaarden. Als ik denk aan de administratieve rompslomp die daaraan te pas komt, dan duizelt het me.

Maar nu is de achtste dag achter de rug en is het einde van de lockout nog niet in zicht. Sterker nog, een snelle oplossing ligt niet voor de hand want nu blijkt dat de KL en het ministerie van Financiën met elkaar hebben overlegd over de te voeren strategie, waarmee de 'onpartijdige' regering nu de schijn op zich heeft geladen, stiekem aan de onderhandelingstafel te hebben gezeten. Tot grote woede van veel Denen.

Nu is 1 mei de volgende mijlpaal. Want het kan toch niet zo zijn dat een land met de sociaal-democraten in de regering de Dag van de Arbeid viert, terwijl het grootste arbeidsconflict van het laatste decennium in volle gang is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten