vrijdag 13 december 2013

Helle en het verhaal achter de selfie

Opeens wist de hele wereld wie Helle Thorning-Schmidt was: die blonde naast Barack Obama, die een selfie maakte met Obama en de Britse premier David Cameron. Een momentopname, in vele opzichten, die selfie - kijk hier http://blogs.afp.com/correspondent/

De wereld sprak er schande van, leek het. David Cameron werd in het Britse parlement ter verantwoording geroepen over zijn ongepaste gedrag tijdens Mandela's herdenkingsdienst. Na zijn verklaring (de sfeer etcetera) voegde hij daar fijntjes aan toe:  "Je zou kunnen zeggen dat Mandela een bijzondere rol speelde in het samenbrengen van mensen. (...) Dus toen een lid van de familie Kinnock mij vroeg om op de foto te gaan, kon ik niet weigeren."
Helle Thorning-Schmidt is namelijk getrouwd met een zoon van de vroegere Britse Labour-leider Neil Kinnock.

E o ja, ze bleek ook nog de premier van Denemarken te zijn. Je zou het bijna vergeten.

Helle Thorning-Schmidt kreeg weinig kans om het te vergeten. Op dezelfde tribune, tijdens de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela afgelopen dinsdag, kreeg ze smsjes. Het werk van een premier gaat immers door, ook wanneer ze in het buitenland is. En net die dag bereikte de Deense politiek een voorlopig hoogtepunt, want minister van justitie Morten Bødskov trad af omdat hij had gelogen over een bezoek van de parlementscommissie voor Justitie aan Christiania, de hippievrijstad in Kopenhagen.

Dit is een van die momenten waarop het echte leven opeens verdomd veel op de televisieserie 'Borgen' lijkt. Je licht als premier eventjes je hooggehakte hielen, kijkt tussendoor op je smartphone en hopla, weer een minister treedt af.

Weer, want hij was niet de enige de afgelopen tijd. Een tijdje geleden moest de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Christian Friis Bach aftreden omdat zijn ambtenaren verzuimd hadden het parlement in te lichten over de riante reisvergoeding die ex-premier Lars Løkke Rasmussen ontving als voorzitter van een in Zuid-Korea gebaseerde, internationale NGO (hier zal ik in een ander blog nog op terugkomen).

Verder was Villy Søvndal, minister van Buitenlandse Zaken uitgeschakeld vanwege de gevolgen van een bloedprop in zijn hart (zijn vrouw kreeg kort daarop een zware hartaanval).

Minister Annette Vilhelmsen van Sociale Zaken, Jeugdzaken en Integratie lag deze week ook onder vuur omdat ze had gelogen over steun die ze buiten de procedures om had toegezegd aan een organisatie die zwakken in de samenleving wil stimuleren om te stemmen (een maand geleden waren er gemeenteraadsverkiezingen).

Dus wat doet Helle Thorning-Schmidt bij thuiskomst? Ze zwaait met haar toverstafje (de smartphone) en komt twee dagen later op de proppen met een 'ministerrokade'. Net zoals bij schaken schuift ze de 'poppetjes' rond. Villy Søvndal, toch al op non-actief, treedt af vanwege gezondheidsproblemen, minister van Belastingen Holger K. Nielsen wordt minister van Buitenlandse Zaken en parlementslid Jonas Dahl wordt minister van Belastingzaken. Minister Karen Hækkerup van Voeding, Landbouw en Visserij is nu minister van Justitie, en EU-parlementariër Dan Jørgensen volgt haar op bij Voeding, Landbouw en Visserij.

En Annette Vilhelmsen? Die mag blijven. Komt ook nog een blogje over. Als er tenminste dit weekeinde niet weer iets nieuws en spannends in de Deense politiek gebeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten