dinsdag 8 oktober 2013

Kat in Functie

Vandaag was de laatste zomerdag van Denemarken. Denk ik. Zo'n, achttien, negentien graden, stralende zon, en incongruente herfstkleuren in het dagelijks uitzicht. Morgen begint de winter. Denk ik. Die deed vorige week al een poging, waardoor ik me genoodzaakt voelde handschoenen en donsjack tevoorschijn te halen.

Waarom dit weerbericht? Omdat het al weer veel te lang geleden is dat ik iets van me heb laten horen hier. Daarm ga ik vanaf vandaag elke dag iets posten, net zoals Moem op http://moem.dreamwidth.org/313549.html

Het zal niet altijd in het Nederlands zijn. Schrik dus niet als er een Engelstalig dingetje voorbijkomt. Als ik me heel dapper voel, komt er ook iets Deens voorbij maar dan zorg ik voor een Nederlandse vertaling. De Engelstaligen moeten het dan maar met Google Translate doen :-P

Voor de broodnodige beeldtaal hier een foto van een kat. Een bijzondere kat: de havenmeester van het eiland Sejerø.


Deze kat deed me denken aan de kat die de boel in de gaten hield op het vliegveld van Florence, eind jaren tachtig. In die tijd moest je, eenmaal door de douane, zelf naar het vliegtuig lopen over het asfalt. Vanaf het luchthavengebouw liep er een breed pad naar de 'tarmac', het asfalt van de vliegtuigen zeg maar. In die tijd was vliegen iets wat we niet vaak deden, want duur: ruim zeshonder gulden per retourtje geloof ik - daarom herinner ik me dat soort waanzinnige details.

Maar ik dwaal af. Want het ging er namelijk om, dat bij de overgang tussen pad en tarmac (gemarkeerd door zo'n tiepiese zestigerjarenbetonnenwitteband) een kat zat. Een witte kat met hier en daar cyperse of grijze vlekken. Hij zat daar heel rustig ons passagiers in de gaten te houden, keurig rechtop, met geloken ogen, in al zijn kleinheid een enorme autoriteit uitstralend. Zo erg zelfs, dat deze kat in mijn herinnering zelfs een pet op had, zo'n zwierige platte KLM-pet. Maar dat kan natuurlijk niet, want we waren in Italië en daar deden ze niet aan KLM. Los van het feit dat katten zelden aan petten doen.

Katten In Functie. Je ziet ze weinig, maar ze zijn er wel. Zo was er ooit Dora, de kat die de delicatessenzaak op de Ziekerstraat in Nijmegen in de gaten hield. Tot verdriet van de eigenaar moest Dora haar functie opgeven, omdat dat katten niet in winkels mochten zijn van de Warenwet.

Verder heb ik ook nog foto's van een Siamese kat die de toren van Pisa onder z'n hoede had (die foto's houden jullie tegoed). Arrogant bewoog hij (het was duidelijk een hij) zich door de menigte, achteloos bosjes mensen op hun knieën achterlatend op de stoeptegels. Ah, het geluid van zachtjes brekende smachtende harten.

Als jullie voorbeelden hebben van Katten In Functie, dan hoor ik dat graag.

En morgen gaan we het weer over iets heel anders hebben. Denemarken of zo.

1 opmerking:

  1. Katten in functie :-) Deze vind ik heel mooi, een overzicht van alle bekende bibliotheekkatten ter wereld, met foto's: http://www.ironfrog.com/catsmap.html

    Ik kijk uit naar je nieuwe blogposts, leuk!

    BeantwoordenVerwijderen